Bestanden kunnen op veel manieren worden aangeleverd. Deze zijn in sommige gevallen alleen te openen in het bijbehorende programma, zoals bijvoorbeeld een .psd bestand in Photoshop. Deze programma’s zijn niet standaard en worden veelal door ontwerpers gebruikt. In veel gevallen betreft het zware bestanden van hoge kwaliteit, die bij het drukken in een drukkerij een gave afbeelding in een brochure opleveren.

Wat is een PDF?
De afkorting PDF staat voor Portable Document Format. Het is een bestandsformaat van documenten dat gemaakt wordt en bekeken kan worden door o.a. Adobe Acrobat Reader. Indien je een PDF-bestand op je computer niet kunt openen, kun je gratis Adobe Acrobat Reader downloaden.

 

Wat is een TIFF?
Een TIFF (Tagged Image File Forma is een bitmap-formaat voor hoge resoluties). Een afbeelding opgeslagen als .TIF kan lagen en uitknippaden behouden en ondersteunt de meeste kleurruimte.

 

Wat is een JP(E)G?
Een JP(E)G (Joined Photographic Experts Group) opslagstandaard die vaak bij grafische afbeeldingen wordt gebruikt. Het is een complexe manier om beelden in een gecomprimeerd formaat op te slaan zodat ze ook minder schrijfruimte innemen. Dit bestandsformaat is populair en de meest gebruikte manier om foto’s onderling uit te wisselen.

 

Wat is een GIF?
Dit bestand is geschikt voor online gebruik en kan ook bewegende afbeeldingen opslaag. Een GIF (Graphics Interchange Format) bestandsformaat voor grafische afbeeldingen, waarbij een kleurenpalet van 256 kleuren (8-bits) mogelijk zijn.

 

Wat is een PNG?
De afkorting PNG staat voor Portable Network Graphics. Een Grafisch bestand dat de GIF-afbeeldingen moet opvolgen. Het heeft een hogere compressie dan een GIF-bestand en is licentievrij. Het is een standaard voor Internet-graphics en combineert de voordelen van GIF en JPEG.

 

Wat is een AI-bestand?
De afkorting ai staat voor Adobe Illustrator. Het is een bestandsformaat waarin je een afbeelding opslaat, in het programma Illustrator, als vector (zie ook vector).

 

Wat is een PSD-bestand?
Een afbeelding in photoshop als .psd opgeslagen bestand. Of te wel als een PhotoShop Document. Elke fotobewerking is een laag, deze lagen blijven na het opslaan in een psd-bestand zichtbaar, dat in tegenstelling tot een jpeg-bestand. (zie ook pixels)

 

Wat is een EPS-bestand?
Een Encapsulated PostScript (EPS) is een bestand waarin informatie voor postscript-printers wordt opgeslagen. Een bestandsformaat dat zowel vector- als rasterafbeeldingen ondersteunt. PostScript is een grafische programmeertaal die een uitvoerapparaat vertelt hoe tekst en beeld weergegeven moeten worden. Een printer, in een drukkerij, is een apparaat dat deze programmeertaal kan lezen.