De kunst van papier

Papier; je komt er dagelijks wel mee in aanraking. Het is zo’n gewoonte geworden om papier binnen handbereik te hebben, dat we er eigenlijk niet meer bij stil staan hoe het zou zijn zonder papier. Wist je dat…

Het allereerste papier stamt uit China. De uitvinder, Ts’ai Lun, maakte in het jaar 105 het eerste stukje papier. Meer dan 1900 jaar later is het nog steeds een van de meest gebruikte materialen.

Er wordt vaak gesproken over hele bossen die worden gekapt voor de papierindustrie, maar wist je dat bomen zelden worden gebruikt om papier te maken? Europees papier wordt gemaakt uit gerecycled papier en vezels van ‘houtafval’.

Bij de productie van papier uit nieuw materiaal (zoals hout) wordt 1.000 kg CO2 per ton papier uitgestoten. Bij recycling van oud papier is dat maar 180 kg CO2 per ton papier.

Een stuk papier kan tot maar liefst 5 keer gerecycled worden.

Papier wordt veelal gebruikt voor functionele doeleinden.

Wist je dat het aantal grams wat op een verpakking van papier wordt vermeld, helemaal niet staat voor het echte gewicht? Je moet het aantal grams delen door 16, dan krijg je het echte gewicht van je vel papier.

Wist je dat… Japan het land is van de papier? Van origami, papierkunst en de kalligrafiekunst weten ze als geen ander om het beste uit hun papier te halen.

Duurzaam bij Drukwerkdeal.nl
Bij het maken van papier zijn natuurlijke grondstoffen onmisbaar. Maar we gaan wel zo duurzaam mogelijk om met die grondstoffen. En daarom is het goed om drukwerk milieuvriendelijk te bestellen. Er zijn verschillende soorten papier:

Biotop naturel: Voor Biotop worden echter geen verse bomen gebruikt, maar houtresten uit zagerijen. Het papier is op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden van ‘gewoon’ papier, hoewel het minder wit is dan gewoon bankpost wit.

100% Recycled papier: Papier dat aan zijn tweede (of derde, of vierde) leven toe is: dat is ons 100% recycled papier.

Houtvrij natuurkarton: ‘Houtvrij’ betekent hier dat de lignine uit dit papier verwijderd is. Lignine is een soort hars die papier normaal gesproken laat vergelen. Het hout dat voor dit papier gebruikt wordt is verkregen uit duurzaam beheerde bossen.

FSC® certificering
De bovenstaande papiersoorten hebben allemaal een FSC-keurmerk. Het FSC-keurmerk wordt toegekend aan producten zoals hout en papier, wanneer deze afkomstig zijn uit verantwoordelijk beheerde bossen. Daarmee beschermt en behoudt het keurmerk bossen voor deze én toekomstige generaties.

samen iets mooois maken?

neem contact met mij op via: hi@moooimakers.nl

× WhatsApp